Elina Helminen

2.7.2020

Koronalle

Opetan kädentaitoja työkseni Taito Varsinais-Suomen taitokeskuksessa. Kun korona-aika alkoi maaliskuu puolivälissä ja kaikki pysähtyi, mietimme töissä, miten voisimme innostaa ihmisiä yhteiseen tekemiseen. Jokainen yksinään, mutta kuitenkin yhdessä. Käsityö, kuten kaikki sitä harrastavat hyvin tietävät, vie ajatukset pois kaikesta muusta ja sitä vain keskittyy käsityön tekemiseen. Ja toisaalta käsityöhön voi myös purkaa omia tuntojaan.

Minulla oli valmiina vähän hassu, tilkuista tehty nalle. Nallen olin aikoinaan tehnyt malliksi lasten käsityökouluun. Hurahdin kirjomiseen muutamia vuosia sitten ja tein vanhasta tilkkunallesta sashiko-boro nallen. Lisäsin tilkkuja ja pistelin pistoja sinne tänne. Näin nallesta tuli ensimmäinen Koronalle, joka haastoi kässäihmiset tekemään oman nallen tai tuunaamaan vanhaa. Nallejen syntymisestä jaettiin kuvia erityisesti Instagramissa.

Maaliskuun puolivälissä jäi myös oma työni tauolle. Olikin yhtäkkiä aikaa tehdä keskeneräisiä käsitöitä valmiiksi ja aloittaa uusia. Koska oma eka nalle valmistui heti alkuun, niin halusin tehdä itselleni uuden. Tämä nalle oli täyttämistä ja osien yhdistämistä vaille valmis, odottanut vuosia puolivalmiina vintillä. Tein nallen valmiiksi ja 28.3. aloitin sen kirjomisen.

Hallituksen tiedotustilaisuudet, uutiset, A-studio, poikkeusolot, rajoitukset, tartunnat, tehohoito, etäkokoukset, maskit, käsien pesu, tilanne Euroopassa, lomautukset, tukitoimet … täyttivät päivät ja mielen.

Kirjoitin sanoja, lauseita, kevään havaintoja ja omia tekemisiä muistivihkoon ylös. Kirjailin nallea kolme-säikeisellä muliinilangalla aina kun siltä tuntui. Osa tekstistä on isompaa, osa pienempää ketjupistoa, käytetyt sanat vedin yli vihosta. Nallen kasvot jätin aluksi tekemättä, koska en voinut vielä tietää mitä nalle tulee näkemään ja miten poikkeusolot etenee.

Kirjailin nallea kolme kuukautta. Se täyttyi niin, että kaikki kerätyt sanat eivät mahtuneet mukaan. Viimeisimmät sanat olivat: toinen aalto? ja nalle valmis 26.6.

Nallesta tuli minun korona-ajan päiväkirja!

Lisätietoja

Suomen käsityön museo

amanuenssi Seija Hahl

seija.hahl@jyvaskyla.fi
014 266 4372
050 311 8886

Pin It on Pinterest