Pekka Österberg

17.6.2020

Pakoon pajalle

Kevään 2020 tilanne soi paljon aikaa käsitöille. Yliopiston sulkeutuminen ja kurssien siirtyminen syksylle mahdollisti pitkään kypsyneiden projektien ja haaveiden toteuttamisen.

Kun yhtäkkiä käsissäni olikin lähes loputtomasti aikaa sain ensinnäkin vihdoin valmiiks tai ainakin aloitettuaan pitkäaikaisia pajaprojekteja. Merkittävimpinä niistä ehkä kaminan asennus, tulityötila ja uusi höyläpenkki.

Työskentelytilan ehostuksen jälkeen pääsin vihdoin itse käsityötuotteiden kimppuun. Aloitin entisöimällä vanhan teak senkin. Sain kevään aikana aikaseksi myös muutaman ruokapöydän, tv-tason, kaiuttimet, saunan ja muita pienempiä projekteja. Käytin projekteissa ennalta hallussa olevia käsityötekniikoita, mutta pääsin harjoittelemaan myös uusia menetelmiä. Tarvittavat materiaalit löytyivät suurilta osin omista varastoista ja puuttuvat tarvikkeet olivat helposti ja turvallisesti saatavilla tilanteesta huolimatta.

Korona-aika vaikutti omaan työskentelyyn käytännössä ainoastaan yllättäen lisääntyneiden aikaresurssien muodossa. Aikaa riitti myös uusien projektien suunnitteluun. Käsityöt ja pajalla vietetty aika mahdollisti tarvittavan eristäytymisen koronauutisoinnista, ihmisistä ja kaupunkielämästä.

Lisätietoja

Suomen käsityön museo

amanuenssi Seija Hahl

seija.hahl@jyvaskyla.fi
014 266 4372
050 311 8886

Pin It on Pinterest