Jenni Vanhanen

27.4.2020

Ryijyretriitti netissä

Maaliskuussa 2020 irtisanouduin vakituisesta työpaikastani, ratkaisuarkkitehdin tehtävistä suuresta suomalaisesta pörssiyhtiöstä ajatuksena jatkaa uraani palkittuna artesaanina oman yrityksen palkkalistoilla. Kevään kurssikalenteri oli mukavasti täytetty ja kursseja oli suunniteltu jo pitkälle kesään. Lisäksi suomalaisen perinnekäsityön opettamista turisteille oli valmisteltu koulutusten ja erilaisten hankkeiden kautta jo vuoden päivän. Sitten tapahtui yhdessä päivässä kalenterin totaalinen tyhjeneminen. Palkkatöitä oli edessä enää kuukausi.

Suomen kauniissa luonnossa heräsi jo aiemmin suunniteltu idea yhteisestä ryijyn tekemisestä isomman joukon kesken. ”Crochet Along” henkinen Ryijyretriitti näki päivänvalon Facebook-ryhmänä. Kuten niin moni asia elämässä, tässä ideassa yhdistyi monta jo valmista asiaa. Olin valmistautunut turistien pajoihin hankkimalla 300 miniryijypohjaa valmiiksi varastoon. Pari vuotta aiemmin tehtiin yhteistyölammastilan kanssa villankehräyskokeilu, josta syntyi ryijykelpoista, suomenlampaan ja kainuunharmaksen villalankaa kymmeniä kiloja. Ryijysuunnittelu oli minulle jo muutenkin normaalia arkipäivää. Verkkokauppakin oli pystyssä kurssien myymistä varten.

Muutamassa päivässä testasin idean, valmistelin tuotteen ja logistiikan ja pääsin sopivasti maailman ensimmäisen netissä järjestettävien käsityömessujen aikana mainostamaan Ryijyretriittiä, johon kuka tahansa voi tulla mukaan. Kuka tahansa sai liittyä mukaan ryhmään, vaikka juuri nyt ei ryijyn tekeminen olisikaan ollut ajankohtaista. Yli 50 mukaan tullutta osallistujaa hankki ryijypaketin. Osalla oli materiaalit valmiina kotona. Osa liittyneistä seurasi taustalla retriitin etenemistä.

Aloitimme huhtikuun alussa perusopetuksella ja ohjevideoilla. Ryhmässä julkaistiin yksi rivi ryijyä päivässä, eli ryijyn malli oli kaikille salaisuus etukäteen. Osallistujat mukauttivat ohjeita ja mallia oman maun ja materiaalien mukaan ja näimme matkan varrella upeita väriyhdistelmiä, itse värjättyjä lankoja, useita aloittelijatöitä ja mahtavia käsityökokemuksia niin ensikertalaisilta kuin jo kokeneemmiltakin tekijöiltä.

Ryhmän henki oli mahtava ja nyt huhtikuun lopussa tätä kirjoittaessa ryhmässä on yli 200 osallistujaa mukana. Joka päivä tulee lisää osallistujia ja ryhmä onkin tarkoitus jättää elämään myös jatkossa. Kuka tahansa voi tehdä saman ryijyn samoilla ohjeilla ja tulla mukaan ryhmään. Ryijystä on enää kaksi riviä tekemättä (27.4.) ja innokkaimmat ovat jo tehneet oman ryijynsä valmiiksi asti. Osallistujat ovat ympäri Suomen, mutta ompa mukana osallistuja jopa Australiasta asti.

Vappuna aloitamme äänestyksen ryijyn nimestä ja suunnitelmissa on pitää kesän aikana virtuaalinen ryijynäyttely näistä upeista teoksista. Tässä jos jossakin näkyy kotoilu, kädentaidot ja elämän pienten ilojen löytyminen uudella tavalla yhdessä, mutta erikseen.

www.facebook.com/groups/ryijyretriitti
www.iltamaa.fi

Lisätietoja

Suomen käsityön museo

amanuenssi Seija Hahl

seija.hahl@jyvaskyla.fi
014 266 4372
050 311 8886

Pin It on Pinterest