Nimetön
10.7.2020

Ruskat puikoissa koronakeväässä

Jyväskylän Ruskat ry:llä on ryhmä Ruskat puikoissa, joka kokoontuu talvikautena joka toinen viikko neulomaan tarvitseville. Kerralla on koolla kymmenkunta ikäihmistä. Ryhmässä saadaan vertaistukea eri asioihin sekä neuvoja käsitöihin. On ilo antaa tuotoksia tarvitseville. Yhdessä päätetään, ketkä ovat vuorossa. Neuleita on viety paljon maahanmuuttajille ja vanhuksille. Maaliskuussa piti olla vierailu
K-S:n Ensi- ja turvakotiin, mutta se siirtyi koronan takia ja viimeiset tapaamisetkin keväällä peruuntuivat.

Kyselimme sähköpostissa ryhmältä kesäkuun alussa:
Mitä olet tehnyt, uutta, vanhaa, erilaista neuloen, virkaten vai muuten? Mitä tuntemuksia sinulla on ollut tänä aikana. Oletko ollut tuottavampi vai vetämätön. Kelle valmistat: itselle, sukulaiselle vai hyväntekeväisyyteen Puikkojen kautta.

Kyselystä saimme hyvää palautetta eri tavoin. Eräällä oli valmiina jo 16 sukkaparia, toinen oli tehnyt kaksi hartiahuivia, eräs villapeiton, tyynynpäällisiä ja pipon. Ponchojakin oli tehty sekä sekä sukkia ja lapasia. Kahdella oli valmiina runsaasti kämmeköitä, joita annetaan jäsenille 80-, 85-, 90- jne päivinä onnittelukortin mukana. Neuleita tehtiin paljon läheisille, mutta valtaosa tulee jaettavaksi tarvitseville. Iso kasa on jo koossa vauvan ja eri ikäisten neuleita. (kuva)

Korona ei ollut haitannut ainakaan käsitöitä. Monet neuloivat samalla, kun katsoivat TV:tä. Ehkä oli ihan hyvä, että oli jo harrastus valmiina. Osalla kutsuivat mökkihommat. Tuntemuksista todettiin mm, että ”kaiken kaikkiaan oli siinä rauhassa jotain mukavaakin ja saattoi laiskotellakin”.
On huomattava, että 70 + ikäisillä löytyi keinoja noudattaa turvavälejä, kun vietiin lankoja ja haettiin valmiita kämmeköitä onnitteluihin. Kuvassa Riitta ojentaa kämmekkäpussia hakijalle ja toisessaSaara iloitsee lahjastaan.

Varmasti ilolla joukko kokoontuu taas turvaohjeet huomioiden 7.9. klo 15 Kortteliravintola Mummolaan.
Ryhmän puolesta 9.7.2020
Leena Hänninen ja Raija Lampi

Lisätietoja

Suomen käsityön museo

amanuenssi Seija Hahl

seija.hahl@jyvaskyla.fi
014 266 4372
050 311 8886

Pin It on Pinterest