Kristiina Juvas

13.5.2020

Yhteisyyden uudet muodot

Käsityön ympärille on muodostunut vuosien varrella erilaisia mukavia verkostoja ja yhteistyökuvioita. On kurssia ja kokoontumista, tavataan ihmisiä ja opitaan uutta ja siinä samassa inspiroidaan toinen toisiamme. On ollut kerran kuussa kokoontuva erilaisista käsityötekniikoista kiinnostuneiden ryhmä, Åbolands hantverkin ja Taito Varsinais-Suomen kurssit ja pajat, suunnitelmissa lapikaskurssille ja kultauskurssille osallistuminen huhtikuussa, jne. Kalenteri tyhjeni.

Mutta käsitöitä ei kuitenkaan tehdä yksin. WhatsAppin ja Facebookin ryhmien kautta keskustelu ja vuorovaikutus jatkuvat, tilalle on putkahtanut jopa kursseja netissä. On mukavaa osallistua Paraisilta käsin Rauman kansalaisopiston Helmien Hurmaa -nettikurssiin. Netti poistaa sujuvasti maantieteellisiä esteitä osallistumisessa kiinnostaviin tilaisuuksiin. Melkeinpä pisteenä iin päällä tällä saralla oli Kansallispukuverkoston 10-vuotisjuhlamessut netissä. Aivan uskomaton taidon ja organisoinnin näyttö ihmisiltä, jotka loivat onnistuneen tapahtuman, johon kaikilla asuinpaikasta riippumatta oli mahdollisuus osallistua: työnäytökset, asiantuntijahaastattelut ja -keskustelut interaktiivisesti, yrittäjien omat ”putiikit”, jne! uskon että korona vie meitä vauhdilla eteenpäin opin, innostuksen ja myös aineiston/materiaalien saavutettavuudessa. Haluan nostaa esille myös Paraisten kaupungin kulttuuritoimen ja Taito-Åbolandin yhteistyöprojektin pääsiäismunien huovutuksesta ja ripustamisesta kaupungin keskustaan kirjaston edustan puuhun. Kaupunkilaiset saivat noutaa käsityökeskuksen ovenpielestä korista tarvikepaketin ja ohjeet – lisäksi netissä oli Taito-Åbolandin ohjevideo – huovuttaa pääsiäismunan kotona ja palauttaa huovuttamansa muna samaan paikkaan. Kaupunki maksoi tarvikepaketit ja osallistuminen oli kaupunkilaisille ilmaista.

Niin materiaaleista puheen ollen meitä on monia, joiden on ollut hiukan vaikeaa ajatella muuta vaihtoehtoa kuin ostaa kankaat ja langat muualta kuin oikeasta kaupasta. Olen tänä keväänä oppinut myös kangasostoksille netissä. Nuppu Print Collection, Ommellinen, Ommelkupla, Jujuna, jne ovat tulleet tutuksi hyvän laatuisine ja mielenkiintoisine kankaineen ja kaavoineen. Olen edelleen sitä mieltä, että osa kankaista ja tarvikkeista on nähtävä ja hypisteltävä luonnossa ennen valintaa, mutta nettikaupat tuovat hyvän lisän palveluihin ja mahdollisuuksiin.

Mitä olen tehnyt? Olen kutonut pois varastoon kertyneitä lankoja, ommellut pitkästä aikaa trikoosta muiden kankaiden ohella, tehnyt tuohi/visakoivupäisen puukon ja siihen peurannahkatupen, edistänyt peurannahkojen parkitusprosessia pihalla, pipertänyt siemenhelmien lumoavassa maailmassa, jne. Käsityö jatkuu, vaikka maailma ympärillä keikuttaa.

Lisätietoja

Suomen käsityön museo

amanuenssi Seija Hahl

seija.hahl@jyvaskyla.fi
014 266 4372
050 311 8886

Pin It on Pinterest